пятница, 27 января 2012 г.

Мнение: украинцы произошли от донецких

Ключевую роль в этногенезе предков украинцев сыграли представители днепро-донецкой археологической культуры, утверждает в своем интервью авторитетный украинский антрополог Сергей Сегеда. Полный текст этого интересного интервью.

Кажуть, ви знайшли нашого "першопращура". Які вони, першоукраїнці?


- То все нісенітниці, які поширюють фантазери від науки. Я просто дійшов висновку, що на Поліссі в рисах місцевого населення простежується антропологічна тяглість аж із доби неоліту. Доказом є правобережні поліщуки. Вони більші від решти українців, у них голова й чоло масивніші, похиліший лоб, більш виражене надбрів'я, відносно широке обличчя, на якому виразно виступає ніс. Ці риси характерні і для волинян. Цей тип сформувався на південному сході України. Свідченням тому є черепи людей дніпро-донецької культури доби неоліту. Вони з якихось причин в ті часи подалися на північ, дійшовши до Києва й Полісся. Цей тип зберігся донині. У його представників чітко виражені риси української першолюдності. Хоча не можна говорити, що українці жили в період неоліту. Це смішно.
Интересное мнение антрополога о процессах ассимиляции:
Існує стереотип, що українці - чи не найкрасивіша нація. Ви поділяєте цю думку?
- Українці гарні. Особливо це помічаєш, коли повертаєшся з-за кордону і, йдучи Хрещатиком, подумки зауважуєш - які красиві дівчата! Іноземці аж в'язи скручують, озираючись на них.
Це тому, що на території України, з одного боку, було завжди автохтонне населення, а з другого - кожне велике переселення залишало в нас часточку своїх генів. А що більше генів брало участь у формуванні геному, то краще - і щодо зовнішності, і щодо інтелектуальної спроможності.
У нас виробився певний антропологічний тип, де присутні і східні, і слов'янські риси. Є, звісно, локальні відмінності. Типова русява широколиця волинянка зі світлими очима відрізняється від типової полтавки, яка чорнява й кароока - козацького типу. Узагалі, світлий пігмент починається від Волині й далі йде на Захід - у Польщу. Там у людей переважно сірі й голубі очі. Коли подорожуєш нашою країною, то бачиш, як міняється колір очей. На півдні представлено південноєвропеоїдні риси, що пов'язано з етнічною історією краю. З одного боку, козацький темнопігментований елемент, а з другого - кого там тільки не було: греки, серби, болгари. І коли спускатися Україною вниз, то помічаєш, що волосся й очі темнішають, а темперамент людей посилюється.
Джерело: <a href="http://gazeta.ua/articles/opinions-journal/325125">Gazeta.ua</a>




Джерело: <a href="http://gazeta.ua/articles/opinions-journal/325125">Gazeta.ua</a>

Комментариев нет:

Отправить комментарий